divendres, 28 de febrer del 2014

Pere Navarro: “El Pla de Conca de l’Ebre s’ha aprovat de forma autoritària”



El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat avui que “veiem amb preocupació les decisions que pren el Consell de Ministres, que cada divendres ens dóna un disgust diferent”. “En aquest cas –ha dit- ha estat amb el Pla de Conca de l’Ebre, que s’ha aprovat de forma autoritària, sense parlar amb les parts i de forma poc respectuosa amb els cabdals”. “Una vegada més, una decisió que afecta el territori es pren sense comptar amb el territori”, ha denunciat.

Els socialistes de l’Ebre intensificaran l’acció parlamentària per aturar el pla de conca del govern del PP

Sabaté lamenta que el Consell de Ministres ho aprovi sense consens i recorda que seria un desastre que afectaria el Delta molt negativament

El PSC intensificarà l’acció parlamentària contra el Pla Hidrològic de la Demarcació de l’Ebre del govern del PP que avui ha aprovat el Consell de Ministres. El senador Joan Sabaté ha insistit avui en què Europa no pot acceptar la proposta de cabal mínim de 80 metres cúbics per segon alguns mesos per l’any i que “seria un desastre que afectaria al Delta molt negativament”.
En aquest sentit ha recordat que “els plans de conca s'ajustaran a la Directiva 2000/CE del Parlament Europeu i del Consell, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües”. El dirigent socialista ha remarcat que el cabal mediambiental de l’Ebre necessari per al manteniment de l’equilibri ecològic i geomorfològic del tram final de l’Ebre i del Delta és “una prioritat del conjunt de la conca i els possibles excedents s’han de calcular una vegada fixat aquest”. En aquest sentit ha subratllat: “Cal evitar l’increment de nombre de concessions perquè a l’Ebre ja no hi ha prou aigua” i ha reclamat actuacions decidides per evitar la regressió que pateix el Delta. També ha apel•lat al govern a no oblidar que aquestes decisions no es poden tirar endavant si no hi ha el suficient consens.
Sabaté ha assenyalat que els socialistes tornaran a insistir-hi a Europa, a les Corts Generals i al Parlament de Catalunya i intensificaran la lluita des dels ajuntaments. En aquest sentit, ha recordat que el canvi electoral que es va produir a Espanya l’any 2004 amb l’arribada dels socialistes al govern va permetre derogar el transvasament previst pel Pla Hidrològic Nacional del PP que va comptar amb el suport de CiU.

Enric Roig ja disposa dels avals suficients per a ser candidat a les Primàries del PSC a Tortosa

La justícia social, la promoció econòmica per a crear llocs de treball i un model de ciutat basat en la participació ciutadana són els seus eixos programàtics
Quatre dies després del tret de sortida per tal d’aconseguir els avals necessaris per a presentar les candidatures del PSC a les primàries, per a ser candidat a les eleccions municipals de Tortosa, el regidor Enric Roig ha anunciat que ja disposa dels avals suficients per a fer-lo, i per tant està en condicions d’afirmar oficialment que pot ser anomenat candidat.
Enric Roig ha explicat el funcionament del procés, els motius pels quals ha presentat la seva candidatura i els eixos programàtics de la seva proposta i com ho està fent arribar, no tan sols als i les militants i simpatitzants del PSC sinó a tots els ciutadans i ciutadanes de Tortosa.
El PSC ha estat el primer partit de l’estat que ha optat per un model d’elecció de candidats i candidates basat en les eleccions primàries, un sistema d’elecció on els militants i simpatitzants, escullen directament la persona que volen que els representin.
Enric Roig ha afirmat que “les eleccions primàries són una magnifica oportunitat de poder confrontar idees, programes i alternatives. Es tracta sens dubte d’un moment fantàstic per poder debatre les diferents visions de com ha de ser la societat dins d’un partit. I amb aquesta intenció jo, personalment, i el meu equip, les hem pres”.
Del total de 149 militants que poden avalar, la candidatura d’Enric Roig ja disposa de més de 50 avals, és a dir, un terç del total molt per sobre del 20% exigit. Però la intenció de Roig és no aturar-se aquí ja que la recollida d’avals dura fins al proper 10 de març i el regidor considera que “es una magnífica oportunitat per escoltar allò que vol la gent del seu candidat, i d’arribar a compromisos amb ells”.
Les raons de Roig per encapçalar la candidatura inclouen la seva passió per Tortosa, les ganes d’afrontar el repte, la confiança en el projecte catalanista i d’esquerres del PSC, la idea d’una ciutat igualitària, oberta i justa, per l'educació i per crear llocs de treball o el que ha remarcat especialment el precandidat “perquè em rebel·lo contra aquells que deixen Tortosa aturada, fosca i sense rumb”.
Pel que fa a la proposta de la candidatura d’Enric Roig, ha avançat breument que aquesta té tres potes fonamentals:
1. La justícia social, fonamentada en el treball per la igualtat d’oportunitats, un conjunt d’accions per a mitigar i pal·liar les desigualtats socials i la pobresa a la ciutat, i un pla per a la integració i la protecció social, com eix vertebrador integral.
2. La promoció econòmica de la ciutat, i especialment la creació de llocs de treball, fonamentada en un Pacte local per a l’ocupació, una aposta ferma pel turisme i per una ciutat comercial i de serveis com a eix orientador
3. Un model de ciutat, basat principalment en l’urbanisme participatiu, l’orientació cap a la via pública i un model de seguretat i convivència com eix de futur
Es tracta dels tres eixos de debat que queden envoltats per un model participació real de la ciutadania en el govern de la seva ciutat i l’orientació cap a una política de pressupostos participatius, en el que els ciutadans puguin decidir en què gasten part dels seus impostos.
L’equip de campanya ha creat una oficina del candidat i aquestes són les eines on es poden veure totes les iniciatives que al voltant de la campanya de les primàries s’estan proposant:
Per finalitzar, Enric Roig ha volgut agrair a aquells que li han donat el seu aval, al seu equip de treball per la feina que s’està duent a terme i especialment a la seva família per tot el seu suport en aquest projecte.

dijous, 27 de febrer del 2014

Sant Jaume d’Enveja assumirà el 95% de la plusvàlua dels afectats per un desnonament

Entrevista a la regidora de Promoció Econòmica, Bibiana Porres, al Canal 21, publicada per la Marfanta
Foto: La Marfanta
El ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha aprovat aquesta setmana les bases per als ajuts socials per desnonaments, destinades a sufragar les despeses derivades de la transmissió de l’habitatge habitual per aquelles persones que es queden sense casa per una execució hipotecària. Així, costejaran en un 95% l’impost de la plusvàlua. La regidora de Promoció Econòmica, Bibiana Porres, ha explicat aquest dijous que han aprovat unes bases amb unes condicions laxes, perquè es puguen acollir tots els veïns de Sant Jaume d’Enveja que porten dos anys residint al municipi, sempre que l’habitatge embargat per l’entitat bancària siga la primera residència dels afectats per la hipoteca. Així, Porres ha remarcat que no s’han trobat encara amb el cas de cap persona desnonada que haja hagut de pagar la plusvàlua, com sí que ja s’ha produït en altres poblacions del territori, però que han volgut avançar-se al problema perquè hi ha molta gent a Sant Jaume d’Enveja que està passant per dificultats.
Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Porres també ha remarcat que a Sant Jaume d’Enveja hi ha un nombre important de pisos buits i que ara són propietat d’entitats bancàries. La regidora ha recordat que en aquest municipi del Montsià es van construir moltes residències turístiques durant la bombolla immobiliària. De fet, ha afirmat que hi ha blocs sencers en mans dels bancs, i que estan estudiant la fórmula legal de sancionar aquesta anomalia, mentre hi ha gent que té problemes per tenir accés a un habitatge digne.
A més a més, Porres també ha repassat altres qüestions de l’actualitat de Sant Jaume d’Enveja, com ara l’aprovació d’una moció en contra de la reforma de l’administració local que impulsa el govern de l’Estat. La regidora de Promoció Econòmica també ha explicat que en pocs dies la fundació Fussmont es farà càrrec de la gestió del centre de dia, amb una millora dels serveis.

Més Europa, més social i més d’esquerres

Article de Joan Sabaté Borràs, senador i portaveu de l'Entesa pel Progrés de Catalunya a la Comissió Mixta per la Unió Europea
Martin Shulz, candidat dels socialistes europeus
El proper 25 de maig estem convocats a les eleccions europees per escollir el nou Parlament Europeu. El context de la crisi econòmica, amb una especial afectació a l’àmbit regional europeu i la tensió entre avançar en la construcció europea aprofitant l’impuls del Tractat de Lisboa i les tendències nacionalistes euròfobes fan que aquesta convocatòria electoral tingui una rellevància inèdita fins ara.
La Unió Europea es deriva del Tractat de Roma del 1957 que va donar lloc a la Comunitat Econòmica Europea i que pretenia generar un espai obert d’intercanvi econòmic amb l’objectiu de ser més competitius però sobretot de superar els nacionalismes que havien devastat el continent la primera meitat del segle XX. L’any 1992 el Tractat de Maastricht consagra la Unió Monetària, que significa un important pas endavant i el 2007 el Tractat de Lisboa significa avançar més en el reforçament de les institucions europees, donant molt més poder i protagonisme al Parlament Europeu i reforçant els mecanismes de decisió al Consell Europeu evitant en molts de casos l’obligació d’unanimitat entre els estats membres.
La crisi econòmica actual ha posat en evidència les mancances de la construcció europea. Una unió monetària i no econòmica dificulta el creixement harmònic dels vint-i-vuit països de la Unió i sense una política econòmica unitària, un sistema financer homogeni i un Banc Central Europeu que faci veritablement de tal, com la Reserva Federal dels EUA, no és possible ser competitius, assegurar el creixement i, com a conseqüència, garantir la creació de llocs de treball i de manteniment de l’estat del benestar.
Els socialistes europeus abordem aquestes eleccions, de les que sortirà també el nou president de la Comissió Europea, fent una clara aposta per reforçar la Unió (Més Europa) enfront dels nacionalismes euroescèptiscs o fins i tot euròfobs. Espanya i Catalunya ens hem beneficiat molt de la pertinença a la Unió Europea i ara més que mai ens convé continuar avançant en el procés, construir Europa pensant en les persones.
Davant dels nacionalismes i populismes que qüestionen Europa, cal participar democràticament per canviar les institucions i les polítiques. Volem més Europa, més social i més d’esquerres.

dimecres, 26 de febrer del 2014

L’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja aprova les bases per ajuts socials per desnonaments

Acorda adherir-se al recurs al Tribunal Constitucional en defensa de l'autonomia local contra la llei de la reforma de l'administració local
Foto: La Marfanta
El Ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja va aprovar el passat 24 de febrer les bases per ajuts socials per desnonaments. Les bases són per un procediment obert d’ajuts per sufragar les despeses derivades de les transmissions de l'habitatge habitual en els supòsits d’execució hipotecària, no assumibles per part dels obligats al pagament. És a dir, per  a tots els afectats per desnonament, que compleixin uns minims requisits, recollits a les bases  reguladores del mateix. Està dirigida a pal·liar els efectes negatius que, a causa de la crisi econòmica, es produeixen com a conseqüència de les transmissions de l'habitatge habitual  efectuades per necessitat extrema i que tenen com a part adquirent a una entitat financera.
A més el Ple va aprovar iniciar la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de  l’autonomia local contra la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL). Aquesta llei retalla competències als ajuntaments amb una clara afectació als serveis que es presten a la ciutadania, obre el camí a la privatització i  representa la pèrdua de llocs de treball. Els ajuntaments són el principal dic de contenció contra la crisi, i el principal espai de defensa dels drets de la ciutadania i els principals espais per generar alternatives socials i econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi. Malgrat  aquests esforços els ajuntaments mai han tingut un finançament just i adequat. Durant gairebé bé trenta-cinc anys les hisendes locals han estat l’assignatura pendent en la mesura que l’aportació financera de l’Estat a les administracions locals no s’ha adequat als serveis que presten

Els socialistes de l’Ebre reclamen més recursos per al Parc Natural dels Ports i es mostren d’entrada contraris a la conversió en parc nacional

Aposten perquè les serres de Pàndols i Cavalls s’incorporin al parc natural
Els socialistes de l’Ebre han reclamat avui més recursos per al Parc Natural dels Ports i han mostrat d’entrada la seva posició contrària a que es converteixi en parc nacional tal com ha proposat CiU. Des del PSC, però, es considera oportuna l’ampliació del parc natural amb la incorporació de les serres de Pàndols i Cavalls anunciada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Així ho han explicat durant la roda de premsa en què hi han estat presents el senador Joan Sabaté i els alcaldes del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà; d’Alfara de Carles, Josep Mas, i el portaveu socialista a l’Ajuntament de Paüls, Gerard Gracià.
Sabaté ha exposat que la posició sobre el parc nacional es deriva “dels dubtes que han mostrat els nostres alcaldes sobre l’impacte que pot tenir en l’economia dels municipis impedint la continuïtat de les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals que queden i perquè pot ser un obstacle important per al desenvolupament de certes activitats turístiques”. Aquest darrer extrem l’ha concretat amb l’afectació que podria tenir amb la pràctica d’esports de muntanya, les activitats cinegètiques i la tradició de recollida de bolets.
De la seva banda, Lleixà ha denunciat la retallada pressupostària i la manca de recursos humans i materials del parc que ha passat de disposar de 300.000 euros de dotació el 2010 als 147.000 el 2013 i ha comportat la reducció de 17 a 5 els treballadors del personal de la brigada. Segons l’alcalde, aquesta situació està afectant a les arques municipals, ja que els ajuntaments encara no han cobrat les subvencions que tenen concedides i que han hagut d’avançar. “La situació és molt preocupant i hem d’intentar que no es torni a repetir que davant una situació d’excepcionalitat com la de l’any passat, en què el bosc va estar molt brut com a conseqüències de les nevades, en no tenir suficients efectius per realitzar la neteja necessària, vam viure una situació d’alt risc d’incendi”, ha subratllat.
Per aquest motiu reclamen que es doti de recursos el parc natural que és una figura que ja funciona perquè garanteix la protecció del massís a la vegada que no impedeix un desenvolupament econòmic sostenible. Així ho ha ratificat també Josep Mas, que ha recordat que els veïns d’aquests pobles han sabut adaptar-se i conviure a aquesta realitat que ara podria alterar-se, ja que ha advertit que un parc nacional és una figura de protecció extrema “que posa obstacles a determinades activitats, com ara les ramaderies de bous en què ja ens estan posant prou problemes per un excés de dirigisme centralitzador, activitats que permeten continuar vivint amb garanties als nostres pobles”.

dimarts, 25 de febrer del 2014

Amposta aprova per unanimitat reclamar a l’Estat contenció en el preu del consum elèctric domèstic

Antoni Espanya agraeix el suport a la iniciativa dels socialistes i confia que s’estengui a altres municipis per evitar l’afectació de la pujada de la llum en les economies familiars més febles
El ple de l’Ajuntament d’Amposta va aprovar ahir per unanimitat la moció socialista per reclamar al govern de l’Estat contenció en el preu del consum elèctric domèstic per evitar l’afectació sobre les famílies que més pateixen la crisi. El d’Amposta és el primer ajuntament on s’ha debatut una iniciativa d’aquestes característiques per fer front a la nova Llei del sector elèctric i que representa un increment del preu de la llum. El text de la moció insta al govern de l’Estat a desvincular la part fixa del rebut de la llum dels costos derivats de les polítiques energètiques implantades en els darrers anys, responsables de la pujada del rebut de la llum, i sol•licita a la Generalitat de Catalunya suport “per trobar una fórmula que redueixi el rebut de la llum de consum domèstic que sigui assumible per part de l’Estat”.
El portaveu, Antoni Espanya, va recordar durant l’exposició de la proposta que la nova llei “representa un increment del preu de l’electricitat” i adverteix que darrere la justificació del govern s’amaga la voluntat de compensar la caiguda del consum per la crisi econòmica. A més, va lamentar que la reforma beneficia els consumidors amb més poder adquisitiu que no han de preocupar-se del consum, en detriment dels usuaris amb més problemes per arribar a finals de mes com aturats o jubilats.
Espanya va agrair el vot favorable de tots els grups municipals, i va subratllar: “Som conscients que des d’un únic ajuntament és difícil canviar una llei estatal, però tenim l’esperança que aquesta moció s’estengui com una gota d’oli pels tots els municipis i acabi fent replantejar al govern del PP aquesta reforma feta en contra del propi sector elèctric i les associacions de consumidors i que perjudica greument les economies familiars més febles”.
 

Els socialistes de l’Ebre fan una crida als ajuntaments a adherir-se al recurs contra la reforma de l’administració local del govern del PP

Retalla competències als ajuntaments amb una clara afectació als serveis que es presten a la ciutadania, obre el camí a la privatització i representa la pèrdua de llocs de treball
Els socialistes de l’Ebre han fet avui una crida als ajuntaments del territori per adherir-se al recurs davant el Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local contra la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local del govern del PP. L’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, ha subratllat la importància que té aturar aquesta reforma perquè retalla competències als ajuntaments, amb una clara afectació als serveis que es presten a la ciutadania. “Als municipis menors de 2.000 habitants, que són la majoria a les Terres de l’Ebre, només tindrem competències en jardins, cementiris i biblioteques”, ha detallat. També considera molt greu que la reforma obre el camí a la privatització dels serveis socials. “En un context de crisi com l’actual és quan és més necessari apostar pels ajuntaments com administració més propera a la ciutadania”.
També ha advertit del risc de mercantilització dels serveis que presten els ajuntaments l’alcalde d’Aldover, Joan Ferré, i del fet que posa en perill els serveis locals bàsics. “És tornar enrere quaranta anys i allunya la capacitat de decisió sobre les polítiques de proximitat”. Una altra afectació de la llei, tal com ha assenyalat el dirigent socialista Manel de la Vega és que representarà la pèrdua d’entre 700 i 1.200 llocs de treball a les Terres de l’Ebre a la vegada que ha recordat que la llei vulnera l’Estatut de Catalunya.
L’alcalde de Godall, Francesc Miró, ha detallat els passos que caldran seguir i ha recordat que “per formalitzar el recurs davant el Tribunal Constitucional cal que com a mínim una setena part dels ajuntaments i una sisena part dels habitants de l’Estat, en total 1.200 ajuntaments i 7.300.000 persones segueixin aquest procediment". Procediment que consisteix en què els ajuntaments han de celebrar un ple municipal, sigui ordinari o extraordinari com a data límit el 10 de març vinent; l’acord s’ha de prendre per la majoria absoluta dels membres del consistori, i amb data límit del 14 de març enviar el certificat de l’acord, el text del recurs, el certificat del secretari/a i els poders notarials (transferits pels alcaldes) al Consell de Governs Locals de Catalunya.

“El canvi a Tortosa comença amb el teu vot”

Els socialistes tortosins triaran el candidat /a a les municipals en unes primàries que es realitzaran el 5 d’abril vinent
Els socialistes de Tortosa celebraran eleccions primàries dissabte 5 d’abril per escollir el seu alcaldable a les eleccions municipals del 2015. Hi podran votar tots els afiliats de l’agrupació local del PSC de Tortosa, o sigui militants i simpatitzants. Serà el primer cop que un partit polític escull el seu alcaldable a Tortosa amb una convocatòria d’aquestes característiques. Amb la posada en marxa del procés de primàries, des del PSC de Tortosa es fa una crida a la militància a participar activament en aquesta iniciativa que és una aposta clara per la transparència, la regeneració política i la democràcia interna i que té com a eslògan “El canvi a Tortosa comença amb el teu vot”. Cal assenyalar que a les eleccions primàries municipals del PSC de Tortosa no cal fer cap aportació econòmica. 
El període de presentació de candidatures es tancarà el dia 10 de març. Cal recordar que podrà ser candidat/a a les primàries qualsevol ciutadà/ana que tingui l’aval del 20% dels militants de l’agrupació. Una persona només podrà avalar a un precandidat o precandidata. Les eleccions, que es realitzaran a la seu del PSC de Tortosa, al carrer Gil de Federic, 2, seran a una sola volta.
El procés de primàries el coordinarà la Comissió Electoral del PSC, a través de la Secretaria d’Organització del PSC i de la federació del PSC de l’Ebre, que seran els màxims responsables del dispositiu electoral que ha de permetre el desenvolupament de les eleccions primàries, promovent la màxima participació amb total garantia de neutralitat i transparència. 
Adjunt hi ha l'enllaç del reglament de les primàries municipals aprovat pel Consell Nacional del PSC. 


Primàries 2014 

El Consell Nacional del PSC aprova el reglament de primàries per escollir candidats/tes per les properes eleccions municipals

divendres, 21 de febrer del 2014

Sabaté denuncia que deixar d’aplicar el principi de justícia universal és contrari a la Constitució

El senador socialista diu que la llei d’Acció i del Servei Exterior és fruit del recel cap a les comunitats autònomes i una oportunitat perduda per reconèixer la pluralitat d’Espanya
El senador socialista Joan Sabaté, portaveu adjunt de l’Entesa, va lamentar dimecres passat en el Ple del Senat, durant el debat de la Llei d’Acció i del Servei Exterior de l’Estat, que l’esmentada llei “sembla fruit del recel cap a les comunitats autònomes que també participen en l’acció exterior”, i és, per tant, “una oportunitat perduda per reconèixer la pluralitat d’Espanya".
D’altra banda, Sabaté s’ha referit a que aquesta llei “només parla de principis inspiradors i no vinculants als de les Nacions Unides, quan fa referència als principis que han de regir l’Acció Exterior d’Espanya, com ara la defensa de la llibertat i els drets humans”. El senador socialista ho ha relacionat amb la Llei Orgànica de modificació de la del 6/1985 d’1 de juliol del Poder Judicial, relativa a la justícia universal, en tràmit ultraràpid al Congrés i que en pocs dies estarà al Senat“ i que és "una prova de la manca de voluntat del govern del PP en aquest sentit”. Sabaté ha denunciat que deixar d’aplicar el principi de jurisdicció universal a Espanya “és contrari a la nostra Constitució i al dret internacional i es contradiu amb el que aquesta llei hauria de marcar en l’acció exterior d’Espanya”.
 

El PSC de Tortosa proposa ampliar a dues hores el temps per poder anul·lar una denúncia a la zona blava i també que es pugui fer al llarg del dia pagant vuit euros

Els socialistes estaran demà dissabte a l'avinguda Generalitat en el marc de la campanya perquè el govern faci marxa enrere en l’ampliació a Ferreries i el Temple


Els socialistes tortosins han presentat un seguit d’al·legacions a l’ordenança municipal de circulació en relació a la zona blava de la ciutat. En concret, consideren que el temps màxim previst per poder anul·lar una denúncia d’estacionament, d’una hora actualment, “és molts cops insuficient, ja que la zona blava és emprada per moltes persones que efectuen gestions administratives i comercials que poden durar més del temps previst”.
Per aquest motiu, una de les propostes del PSC, tal com explica el regidor Enric Roig, és que el termini per anul•lar la denúncia passi a ser de dues hores. També demana que un cop exhaurit aquest termini, els usuaris puguin anul·lar la denúncia al llarg del dia amb un tiquet d’anul·lació de la màquina expenedora per un import de vuit euros. “Així evitaríem molts problemes de tràmit burocràtic a l’administració i moltes molèsties als ciutadans”, ha subratllat Roig.
D’altra banda, els socialistes tortosins estaran aquest dissabte al matí a l’avinguda Generalitat, davant de l’accés al parc Teodor González, en el marc de la campanya de recollida de signatures per anul·lar l’ampliació de la zona blava a la ciutat, concretament al Temple i a les tardes a Ferreries. La campanya es va engegar fa dues setmanes i està tenint molta acceptació entre els tortosins i tortosines. Roig ha recordat que l’ampliació ha estat un fracàs i que cal fer marxa enrere després de la renúncia a l’aparcament del Rastre que estava vinculat directament a aquesta ampliació.
 

dijous, 20 de febrer del 2014

El PSC qüestiona l’ampliació de l’institut Els Alfacs, quan la Generalitat ja havia adjudicat el nou centre

Entrevista a Josep Pitarch, portaveu del PSC a l'Ajuntament de la Ràpita, al Canal 21 Ebre i publicada per la Marfanta
 Foto: La Marfanta
El PSC de la Ràpita ha volgut desmarcar-se aquest dijous de l’acord assolit entre el govern municipal de CiU i el Departament d’Ensenyament, per a l’ampliació de l’institut Els Alfacs. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, el portaveu dels socialistes a l’Ajuntament, Josep Pitarch, ha recordat que la construcció del nou institut era molt més que un compromís del govern tripartit, ja que el projecte havia sortit a concurs i estava adjudicat, amb un pressupost de sis milions d’euros.
En aquest sentit, Pitarch ha afirmat que la situació de les arques de la Generalitat no justifica que Ensenyament haja optat per ajornar el projecte i per construir una ampliació a l’actual institut. Segons el regidor del PSC, hi ha hagut altres actuacions d’Ensenyament al territori, com ara la nova escola San Llàtzer de Tortosa, que s’estan construint perquè han passat per davant en la tramitació i execució per part del govern català.
En la mateixa línia, Pitarch s’ha declarat “insatisfet” perquè una obra que ja estava adjudicada ha quedat ajornada per la Generalitat. Ha estat en aquest sentit que el portaveu del PSC ha recordat que, durant aquests anys, altres equipaments educatius han passat per davant de la construcció del nou institut de la Ràpita. Finalment, Pitarch ha tractat altres qüestions d’interès municipal, com el retard en l’aprovació del pressupost de l’Ajuntament rapitenc per al 2014. En canvi, ha valorat positivament que la comissió territorial d’Urbanisme haja aprovat definitivament el nou pla d’ordenació urbana municipal (POUM).

dimecres, 19 de febrer del 2014

El PSC d’Amposta reclama contenir el preu del consum elèctric domèstic per fer front a la pujada de la llum del govern del PP

Els socialistes ho porten al ple de l’Ajuntament que serà el primer en debatre una iniciativa d’aquestes característiques per evitar l’afectació sobre les famílies que més pateixen la crisi
El grup municipal Socialista a l’Ajuntament d’Amposta portarà dilluns vinent al ple una moció a favor de la contenció del preu del consum elèctric domèstic amb l’objectiu de fer front a la nova Llei del sector elèctric que impulsa el govern de l’Estat i que representa un increment del preu de la llum. El d'Amposta serà el primer ajuntament que debatrà una iniciativa d’aquestes característiques per fer front a la llei de reforma del sector elèctric del govern del PP. Els socialistes, a banda de rebutjar aquesta reforma, demanen al govern de l’Estat que es desvinculi la part fixa del rebut de la llum dels costos derivats de les polítiques energètiques implantades en els darrers anys, responsables de la pujada del rebut de la llum, i sol·liciten a la Generalitat de Catalunya suport “per trobar una fórmula que redueixi el rebut de la llum de consum domèstic que sigui assumible per part de l’Estat”.
Segons el portaveu, Antoni Espanya, la nova llei “representa un increment del preu de l’electricitat” i adverteix que darrere la justificació del govern s’amaga el fet que es beneficia els consumidors amb més poder adquisitiu que no han de preocupar-se del consum, “en detriment dels usuaris amb més problemes per arribar a finals de mes com aturats o jubilats, tractant de minimitzar el consum per estalviar”. Cal recordar que el govern justifica l’ascens de la part fixa del rebut de la llum, que es paga sense tenir en compte el consum. Aquesta part fixa es paga sobre la base de la potència contractada i ha passat en un any de representar un 35% de la part regulada de la recepció al 60%. Com a resultat, la part variable, que es paga en funció del consum de la llum, ha passat del 65% al 40% durant el mateix període.
Espanya s’ha referit a experts i grups consumidors que han advertit que la mesura desanima l’estalvi d’energia i també penalitza el consum dels primers habitatges. “El veritable objectiu que persegueix el govern és compensar la caiguda del consum per la crisi econòmica”. En aquest sentit, cita al portaveu de l’Associació de Consumidors FACUA, Rubén Sánchez, que ha titllat les explicacions del ministeri de “broma”, ja que, segons les estimacions d’aquesta associació, el perfil d’usuari mig paga un 75% més respecte fa deu anys.
Finalment, els socialistes han recordat que el govern del PP ha aprovat la Llei del sector elèctric sense transparència i sense participació ciutadana ni de les administracions afectades i amb crítiques tant de la Comissió Nacional de l’Energia com de la Comissió Nacional de la Competència. També han recordat que Espanya és l’estat de la zona euro que més ha incrementat el preu de la llum en els darrers tres anys, tot i la situació de crisi actual.
 

dilluns, 17 de febrer del 2014

El PSC de Tortosa denuncia irregularitats en la gestió de l’empresa municipal GUMTSA en diverses actuacions i en contractes amb l’Ajuntament

Intervenció Municipal assenyala que hi ha una desviació considerable en dues obres de l’Ajuntament de Tortosa i manca de seguiment del procediment legal establert en la compra de quatre immobles
El PSC de Tortosa ha denunciat avui, tal com va fer en el passat al ple ordinari del mes de febrer, un seguit d’irregularitats en les actuacions que l’Ajuntament va encarregar a l’empresa municipal GUMTSA, concretament pel que fa a les obres de la caserna de la Policia Local i del magatzem de la brigada municipal, unes obres que es van inaugurar fa cinc anys. I també pel fet que la GUMTSA ha presentat una factura a intervenció municipal de l’Ajuntament per un import de gairebé un milió d’euros en relació a la compra de quatre immobles els anys 2010 i 2011 sense encàrrec previ per part de l’Ajuntament. Totes dues circumstàncies s’han dut a terme sense el procediment legal adequat, segons la Intervenció Municipal.
La situació es va posar de manifest quan es va portar a aprovació del plenari la convalidació dels contractes de lloguer que la empresa municipal GUMTSA cobra a l’Ajuntament i que van demostrar, segons la Intervenció Municipal, “una desviació considerable entre les actuacions que l’Ajuntament va encarregar a la GUMTSA mitjançant el contracte programa aprovat per acord del Ple de 7 de maig de 2007, tant pel que fa a les despeses finals com a les condicions de finançament”.
Segons el mateix informe d’Intervenció, aquestes desviacions de l’encàrrec inicial s’han efectuat sense la prèvia tramitació del preceptiu expedient de modificació del contracte programa en què hauria d’haver-se justificat la conveniència i necessitat de les modificacions perquè posteriorment el Ple hagués aprovat la modificació i simultàniament autoritzat la major despesa i les noves condicions de finançament. “El que van portar al ple és un dictamen aprovat en la Comissió Informativa de Serveis Centrals amb els vots favorables de CiU, en què ens diuen que les obres de la caserna de la Policia Local se’ls van desviar en un 27,33% i les del magatzem de la brigada municipal en un 57,42%”, ha lamentat el regidor socialista Enric Roig.
En aquest sentit, cal explicar que la GUMTSA, que és una empresa de l’Ajuntament, de propietat municipal al 100%, ha fet dues obres que sobrepassen el seu cost. Per fer aquestes obres, per les quals es demana un préstec, l’empresa municipal cobra al propi Ajuntament un lloguer. Com que les obres a l’Ajuntament li costen més del previst, la GUMTSA li puja el lloguer a l’Ajuntament “que evidentment no es queixa que li pugin el lloguer”.
Quant a la adquisició de quatre immobles per part de GUMTSA, la Intervenció Municipal també diu textualment que “no existeix acte formal d’aprovació de cap encàrrec de gestió que habiliti a GUMTSA per l’adquisició d’immobles per compte de l’Ajuntament, la qual cosa suposa l’incompliment del que estableixen els articles 15.1 de la Llei 30/1992 i 24.6 del TRLCAP apreciant-se, per tant, la falta total del procediment legalment establert”. El mateix informe continua que “es suspèn la tramitació de l’expedient, per l’omissió de tràmits essencials” i que les actuacions de GUMTSA estan incurses “en causa de nul·litat per haver-se realitzat prescindint totalment del procediment legalment establert”.
Roig ha demanat a l’alcalde i a la regidora d’Urbanisme i presidenta de GUMTSA, que assumeixin les seves responsabilitats en aquesta situació. “El senyor Bel ha estat defensat durant set anys que el seu govern era blanc, pur i immaculat i ara els ciutadans i ciutadanes comencen a veure que ni tan blanc ni tan pur ni tan immaculat, sinó que gris tirant a negre”.

divendres, 14 de febrer del 2014

L’art de no saber governar

Article de Francesc Miró, primer secretari del PSC del Montsià
Sempre s’ha dit que les decisions que prenem avui ens afectaran demà, però amb la rapidesa que passen els esdeveniments aquestes decisions ens afecten de ple en el mateix instant en què s’anuncien. El nostre govern i, els partits que l’aguanten, CiU-ERC, ens porten, com és per tots sabut, a la consulta sobre la independència el proper 9 de novembre. És un camí ple d’incerteses, al que sincerament, ni CiU sap ben bé on ens portarà, d’aquí les contradiccions constants en les seves declaracions: que si avui el portaveu Homs en fa unes, demà el president Artur Mas fa un gir inesperat i, en un altre moment, Duran i Lleida, sintetitza la cosa.
Més enllà de les declaracions personals, les fan també com a governants nostres, i aquí si que m’hi puc posar, perquè crec que tenen l’obligació de fer-les pensant en tothom i la repercussió immediata que això comporta ens arrossega a tots a un precipici immediat, el del dia a dia. Aquesta manera de fer les coses no és la que se suposa d’un bon estadista, ans al contrari aquest enfrontament constant entre Madrid i Barcelona fa que no hagin pogut pactar la reforma de l’administració local, cosa que sí han fet altres autonomies i, que tant ens perjudica. O bé el fons de liquiditat autonòmic per tal de poder pagar als Ajuntaments i proveïdors i, tantes i tantes coses que requereixen de diplomàcia i no d’un enfrontament constant. I mentrestant, els municipis ens quedem sols mentre aixequem la veu contra les retallades que afecten a les persones; contra la pèrdua de serveis, com és ara el cas del tancament de les oficines de Catalunya Caixa a vuit pobles de les Terres de l’Ebre, i els atacs a l’autonomia local que representen les reformes de l’administració dels governs del PP i CiU.
D’altra banda, CiU i ERC s’emboliquen amb la bandera, que no amb la senyera -que per sort és de tots-, i amb aquesta excusa ens estan estrangulant amb uns pressupost de la Generalitat que per a les Terres de l’Ebre són els pitjors de la història, tot i que el pes dels polítics d’ERC del territori és dels més importants, i tot per pactar una data cap a la consulta. O sigui, no estan governant i incapaços de gestionar la crisi en què estem immersos, ho tapen tot amb el procés sobiranista. A veure si s’acabarà la crisi algun dia i nosaltres que sempre hem estat els capdavanters de l’economia estarem pitjor que els altres i mirant cap un altre costat. Això si la culpa no la tindrem nosaltres, a l’estil “l’armada invencible”, hauran estat els elementos o sigui Madrid.
 

dimecres, 12 de febrer del 2014

Això calia ara?

Article de Bibiana Porres, regidora socialista a l'Ajuntament i primera secretària del PSC a Sant Jaume en rebuig a la reforma de la Llei de l'Avortament
Això calia ara? Això és el que em pregunto quan sento parlar de la Reforma de la Llei de l’Avortament. La reforma de la Llei que impulsa el govern del PP ens situa 30 anys enrere en els drets de les dones. Les dones ja estem retrocedint prou en drets des que ha començat la crisi, una reforma laboral que afecta a les dones més que als homes, una taxa d’atur més elevada entre la població femenina. Ahir, lamentablement, el PP i diputats del grup de CIU van rebutjar la proposició no de llei presentada pel Grup Socialista al Congrés que demanava la retirada immediata de la reforma de la llei i no continuar amb la seva tramitació.
Mai cap país europeu ha legislat retrocedint en aquest tema. La majoria de països europeus estan demanat al govern de Rajoy que no tiri endavant aquesta reforma. A més quan es reforma una llei, normalment és per millorar-la i per donar més drets a les persones, no per retrocedir i treure drets.
El PP està creant un problema on no n’hi havia, la llei de terminis aprovada el 2010 és similar a l’existent a molts països europeus. S’estava aplicant amb absoluta normalitat. No existia cap clamor social a favor de la seva modificació. A més, amb aquesta llei s’havien reduït el nombre d’avortaments. El fet que la llei et permeti avortar no vol dir que sigui obligatori. Sempre queda a la consciència de cadascú el fet d’exercir aquest dret o no.
Amb aquesta nova llei es retorna a la Llei de supòsits, i a més és redueixen els que ja estaven aprovats el 1985.
Per tant, les dones no podran decidir sobre el seu propi cos. La modificació de la llei deixarà fora de l’avortament legal prop de 100.000 dones. Amb legal s’entén que l’avortament és segur sanitàriament per a les dones que decideixen avortar.
El que sí aconseguirà aquesta llei és dividir les dones d’aquest país en dos grups: les que podran pagar les despeses per avortament lliure i legalment, amb garanties sanitàries a un altre país europeu, i les dones sense recursos econòmics, abocades a la clandestinitat, a la desprotecció jurídica i a posar en risc la seva salut.
A més no té en compte l’opinió dels i les professionals sanitaris. Ja no seran necessàries les proves de diagnòstic prenatal, ja que la detecció d’alguna anomalia fetal no permetrà la interrupció de l’embaràs. Per tant, quan diuen que ajudarà a l’economia, i tant que ajudarà, s’estalviaran totes les proves de diagnòstic prenatal. Per no dir, que el govern del PP continua retallant els ajuts sanitaris i socials que aquest infants necessitaran.
Gallardon no pot justificar aquesta llei amb arguments pressupostaris: és ideologia de dretes, pura i dura. Només acontentarà al seu electorat més retrògrad i a l’Església. Moltes veus dins del seu partit s’hi han mostrat contràries. I l’Església, si vol, que faci campanyes per als seus feligresos i les seves feligreses, però que no imposi la seva ideologia a la resta de la gent.
Europa li ha donat l’esquena a Rajoy en aquest tema, només l’ultraconservador Le Pen li ha fet costat. Mentrestant, a Europa han saltat les alarmes i s’estan mobilitzant contra la llei Gallardón i en suport a les dones del nostre país. Hi ha hagut manifestacions a París, Londres, Amsterdam o Brussel•les, i també a Madrid, amb la mobilització del Tren de la LLibertat. Un grup de cineastes ja estan preparant un pel•lícula sobre el tema. D’aprovar-se aquesta llei, seria la més restrictiva en matèria d’avortament de tota la Unió Europea.
Els gestos arriben des de diferents punts de la Unió Europea. L’actual ministra francesa pels Drets de les Dones Najat Vallaud-Belkacem va enviar una carta a la ministra Ana Mato en què criticava la reforma, fins i tot més d’una desena de polítiques i intel•lectuals signen un document contra la reforma.
Són les dones les que han de decidir si avorten o no, i ho han de fer des de la seva consciència. No els pot condicionar ni la seva economia, ni la legalitat, ni l’entorn social.
Esperem que reflexionin i no tirin avant aquest reforma.

Desesperació a les ramaderies d'Alfara de Carles, cinc mesos després de la suspensió dels bous per a turistes

L'alcalde d'Alfara, Josep Mas, en una entrevista al Canal 21 publicada per la Marfanta, ha mostrat obertament la indignació que viu el poble davant la situació que s'ha generat , tot afirmant que els han prohibit" una forma de vida"
Desesperació a Alfara de Carles, després de cinc mesos d’anul·lació de les activitats amb bous per a turistes. Una suspensió cautelar dictada per un jutge de Barcelona, a instàncies d'una entitat animalista, està portant les dues ramaderies del municipi a una situació totalment insostenible.
En aquest sentit, l’alcalde d’Alfara de Carles, Josep Mas, i els propietaris de les dos ramaderies del municipi, Mur i Rogelio, han parlat aquest divendres per a Canal 21 Ebre, tot reclamant que s’aixeque la mesura judicial. Els propietaris asseguren que la situació ja és del tot insostenible, i que s'arruïnaran si arriba una solució ràpida al seu problema. De fet, la propietària de la ramaderia Mur, Àngela Mur, calcula que la paralització de l'activitat li ha comportat unes pèrdues de 100.000 euros. A més, ha hagut d'acomiadar treballadors i reduir el nombre d'animals de la ramaderia, de 300 a 100, per poder alimentar-los. Més crítica encara és la situació de la ramaderia de Rogelio Martí, que ja porta gairebé un any i mig sense celebrar actes amb bous per a turistes. I és que a la prohibició cautelar decretada pel jutjat de Barcelona s'hi cal sumar la rescissió de l'acord amb l'operador que portava els turistes russos. Martí ha explicat que la ramaderia està a la ruïna, fins al punt que ja no poden donar menjar a les vaques i els bous.
Per la seua part, l'alcalde d'Alfara de Carles ha mostrat obertament la indignació que viu el poble davant la situació que s'ha generat al voltant de les ramaderies, tot afirmant que els han prohibit "una forma de vida". De fet, Mas ha reclamat solucions ràpides per evitar la ruïna de les ramaderies, però també del poble. I és que, només amb la paralització de l'activitat a les ramaderies. s'han perdut els més de 15.000 turistes russos que cada any visitaven la població i altres llocs del Baix Ebre, com ara Tortosa.