dimecres, 30 d’abril del 2014

Manifest del Primer de Maig: Per l'Ocupació amb Drets

Des del PSC cridem a la mobilització i a participar a les manifestacions del Primer de Maig
Enguany encarem el setè any de crisi socioeconòmica amb l'increment de la pobresa estenent-se i afectant cada cop més ciutadans. Mig milió de persones a Catalunya en atur de llarga durada. 229.676 de les persones registrades a les oficines de treball no cobren prestació i, per a aquelles que encara en cobren, més de la meitat corresponen ja a subsidis assistencials.
Als estralls propis de la crisi econòmica i de les polítiques que han destruït gran part dels avenços aconseguits gràcies a la lluita laboral i ciutadana, provocant una societat que cada cop pateix més desigualtat, cal afegir els danys produïts per la duríssima reforma laboraldecretada fa 2 anys pel govern del PP i recolzada per CiU. Una reforma desequilibrada, inútil i injusta, que es va fer sense cap mena de consens i que ha esdevingut una veritable ruptura laboral, ja que ha portat a l'atur milers de treballadors i treballadores al nostre país i a la destrucció de més d'un milió de llocs de treball a Espanya i prop de 141.700 a Catalunya. Una reforma que ha precaritzat l'ocupació i ha mutilat els drets laborals, de llibertat sindical, de negociació col•lectiva, amb la possibilitat que les empreses puguin modificar les funcions, horaris i salaris del treballador en funció de la seva necessitat, o amb un acomiadament més fàcil i econòmic. D'altra banda, els salaris han caigut durant trimestres consecutius, el sou mínim interprofessional ha estat congelat, i tenir feina ja no és garantia de no caure en la pobresa: el 14% dels treballadors catalans són pobres malgrat treballar.Ara, més que mai, calen polítiques que ens ajudin a sortir d'aquesta situació, un autèntic compromís per garantir la protecció social i econòmica de les persones en atur i acompanyar-les en el seu trànsit cap a una nova ocupació.
Enguany, el Primer de Maig el celebrem amb unes Eleccions Europees molt properes, en les quals tenim l'oportunitat de poder canviar el rumb de les institucions de la Unió Europea, de dir prou a les polítiques d'austeritat i retallades aplicades sense escrúpols durant els darrers anys. Treballem per a l'Europa de l'ocupació, el creixement sostenible i la solidaritat. Completar la unió econòmica requereix no només la unió bancària, sinó també un veritable marc integrat fiscal i financer, amb una política econòmica comuna, que inclogui la mutualització de riscos i el llançament de polítiques de creixement. Volem un renovat model social i productiu per a Europa per garantir la sostenibilitat futura dels serveis públics essencials. Volem un Pacte Social, que ha de ser afegit als Tractats, per construir també la Unió Social que garanteixi el model social europeu sobre la base d'uns estàndards mínims en tota la Unió: un salari mínim europeu, incrementar en 21.000 milions d'euros el programa de Garantia Juvenil, un pla de xoc europeu per a l'ocupació, la lluita contra la pobresa i l'exclusió social, una estratègia per eradicar la pobresa infantil, i assolir unes pensions mínimes garantides en tots els països de la Unió, així com una Estratègia Europea d'Inversió per a revitalitzar l'economia.
Els i les socialistes sabem que el desenvolupament local és imprescindible per sortir de la crisi amb més oportunitats per a tothom, per això denunciem que l'entrada en vigor de la llei de governs locals a nivell estatal suposarà el desmantellament dels serveis socials i ocupacionals de les administracions locals, amb greus conseqüències per a les persones aturades, així com per a les emprenedores.
Els i les socialistes creiem que cal urgentment situar l’ocupació en el centre de la política econòmica, apostar per l’ocupació de qualitat i per recuperar els drets laborals i socials arrabassats amb totes les contrareformes dels governs de dretes. Per fer-ho, proposem un "pla de rescat social" amb una nova fiscalitat afavoridora del treball respecte dels guanys del capital.
Els i les socialistes apostem pel diàleg, la concertació social, la participació i la recerca del consens real entre agents econòmics i socials. Donem suport explícit als sindicats de classe a partir de la seva autonomia i el seu paper clau en la defensa del sistema de benestar i la lluita per la igualtat. Reivindiquem de la mateixa manera l’acció dels moviments socials que lluiten contra la pobresa i per la defensa dels drets socials i econòmics.
Des del PSC cridem a la mobilització i a participar a les manifestacions del Primer de Maig.

Homenatge a Rafael Vidiella amb motiu de l'1 de Maig

CCOO, UGT, ICV i PSC organitzen el tradicional homenatge al sindicalista i polític tortosí Rafael Vidiella amb motiu de la commemoració del Dia del Treball

Demà dijous, 1 de maig, a les 10.30 hores es realitzarà l'ofrena floral al monument instal·lat al parc de la Fira. En acabar, participaran en la manifestació convocada pels sindicats amb motiu del Dia del Treball que sortirà a les 12 hores des de la plaça del Carrilet de Tortosa.

Rafael Vidiella (Tortosa, 1890-Barcelona, 1982) va ser conseller de la Generalitat durant la Segona República, el màxim dirigent de la federació catalana del PSOE i de la UGT, i va ser un dels fundadors del PSUC, tenint un paper molt destacat en el moviment sindical en defensa dels interessos dels treballadors. Va haver d'exilicar-se durant la Dictadura. 

L’Ajuntament de Sant Jaume es reuneix amb els eurodiputats Badia i Perelló per dissenyar l’estratègia a Europa contra el nou pla de conca de l’Ebre

Els dos eurodiputats insisteixen en què cal que els ajuntament facin arribar a la Comissió Europea la preocupació pel pla que pot vulnerar diferents directives europees
Els eurodiputats socialistes Maria Badia i Andrés Perelló s’han reunit avui amb l’alcalde de Sant Jaume, un dels impulsors del front institucional del Delta, Joan Castor Gonell, i diferents membres del consistori de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja per tal d’abordar la situació al voltant del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Gonell ha destacat que un dels objectius de la reunió ha estat “conèixer els tràmits que cal fer i dissenyar l’estratègia a Europa contra aquest pla”. L’alcalde ha recordat també que el front institucional ja va consensuar una moció contra el pla de conca i que s’ha donat el suport a la Generalitat per fer-hi front, i que ara es proposarà fer arribar a la Comissió Europea altres iniciatives per demostrar com aquest pla incompleix diferents directives europees.
Així els ho ha recomanat també l’eurodiputada, Maria Badia, que considera important que els ajuntaments mantinguin la pressió sobre Europa perquè es pugui aturar aquest pla. En aquest sentit, ha explicat que ja han fet una primera pregunta a la comissió “en què vam alertar que aquest projecte podria vulnerar algunes de les directives com són la de l’aigua i de les aus, un fet que ens han dit que estan estudiant”. Del que encara no tenen resposta és d’una segona pregunta en què demanen que s’avaluï el pla. “És important que els ajuntaments es dirigeixin a la comissió explicant la situació concreta del Delta, no només pel que fa al tema del cabal, sinó sobre la salinització, perquè es podrien vulnerar unes altres directives”.
Un altre dels temes que s’ha abordat durant la reunió ha estat la problemàtica del cargol maçana. En aquest sentit, Badia ha assenyalat que fa prop d’un mes una directiva del parlament Europeu va decidir fer una llista no tancada de les espècies invasores per anar-ne incorporant d’acord amb la gravetat de les afectacions a cada territori. “Aquesta directiva obre la porta a que el cargol maçana hi sigui inclòs i, per tant, tenir més recursos per lluitar-hi”, ha subratllat l’eurodiputada socialista.
La nova PAC i l’afectació sobre l’arròs o la importància de les eleccions europees del 25 de maig vinent han estat altres aspectes que s’han tractat.

El PSC porta dilluns al ple de Tortosa l’incompliment del govern de CiU amb els convenis de Jesús, Campredó i Bítem

També presenten dues mocions més per reubicar els mercats setmanals de dilluns i dissabte i de suport a les activitats ramaderes de bous braus a l’Ebre
El Grup Municipal Socialista demanarà dilluns al govern, mitjançant una moció al ple, que el govern reconegui el deute contret amb les EMD de Jesús, Bítem i Campredó per incompliment del conveni vigent entre l’ajuntament i les EMD. Els socialistes han recordat que els convenis van entrar en vigor el 2009 en el cas de Jesús, que reconeix transferències de capital amb un mínim garantit de 300.000 euros anuals, i el 2011, pel que fa a Bítem i Campredó, amb un mínim garantit de transferència per part de l’Ajuntament de 70.000 euros mensuals, respectivament. Per això demanen que es presenti de forma detallada la liquidació de les transferències efectuades a favor de cada EMD, entenent de forma detallada l’aplicació específica dels paràmetres fixats en les fórmules polinòmiques que fixen els convenis.
El regidor socialista i candidat a l’alcaldia, Enric Roig, ha recordat que el govern ha incomplert “any rere any” aquests convenis tal com han denunciat els socialistes en reiterades ocasions. “És essencial des del punt de vista de la independència institucional complir el conveni vigent i d’aquesta manera salvaguardar els interessos municipals de les EMD per tal de garantir les actuacions que necessiten els tres pobles per garantir el benestar de les persones que hi viuen”, ha apuntat. Els socialistes també demanen que es convoquin les comissions mixtes de l’Ajuntament amb les tres EMD per analitzar la situació creada arran de l’incompliment del conveni i estudiar el pagament plurianual del deute reconegut. Cal destacar que aquesta petició s'ha traslladat a la sessió plenària de les juntes veïnals de les tres EMD.
En el mateix ple de dilluns, el PSC també incorpora una moció a favor de la reubicació dels mercats setmanals de dilluns i dissabte al barri del Temple i Ferreries, respectivament, i per un pla d’actuació d’aquest tipus de comerç no sedentari. Els socialistes han destacat la seva importància pel seu dinamisme econòmic que complementa i potencia la pròpia oferta del comerç local. Per això consideren obligat que es realitzi en un lloc més adequat perquè afavoreixi la circulació dels consumidors i no es generin molèsties als veïns. Per tot això, Roig demana al govern que “realitzi les intervencions necessàries per tal de reubicar aquests mercats definint nous emplaçaments, una solució que ha de ser consensuada per l’Ajuntament, els marxants i les associacions veïnals.” Roig també ha detallat la necessitat d’un pla d’actuació per aquest tipus de comerç que contempli entre altres “i a títol merament enunciatiu i no limitador ni exhaustiu” cicles formatius, creació d’un servei de consigna, acords amb associacions representatives del producte local, etc. “Busquem també potenciar el seu atractiu, ja que són un element important per a la dinamització econòmica de Tortosa com a capital comercial de les Terres de l’Ebre”. El PSC ha ressaltat que la reubicació està prevista al PAM del govern de CiU i ja s'hauria hagut de realitzar en el període 2011/2012. 
Finalment, els socialistes també han presentat una moció perquè Tortosa doni suport a les activitats ramaderes de bous braus a les Terres de l’Ebre. Els socialistes volen que aquestes ramaderies puguin mantenir l’activitat turística que han estat desenvolupant fins ara i que repercuteix positivament en l’economia dels municipis en què es realitzen. Per això, la moció insta al departament d’Interior a aturar els expedients sancionadors en curs i a que no se n’obrin de nous.
 

Amposta reconeixerà la figura de Joaquín Fibla i la seva vinculació al futbol local

El ple aprova també per unanimitat la moció del PSC en suport a les activitats ramaderes de bous braus a les Terres de l’Ebre
Amposta reconeixerà la figura de Joaquín Fibla en un acte que organitzarà la regidoria d’Esports amb la comissió del centenari del CF Amposta. Així ho va pactar el grup Socialista amb l’equip de govern per aconseguir el seu vot favorable a un reconeixement merescut “per més de 60 anys dedicats al futbol de la ciutat, una relació llarga, intensa i fructífera, vocacional, clau en el futbol al municipi, sobretot en la formació dels més joves”, tal com ha recordat el portaveu del grup, Antoni Espanya. Els socialistes havien demanat que es posés el nom de Fibla al camp de futbol però després que l’alcalde, Manel Ferré, argumentés que mai no s’havia posat el nom de cap persona a una instal·lació municipal, els socialistes van acceptar retirar aquest punt de la moció. “Per damunt de tot el que volíem és que el ple aprovés de forma unànime l’homenatge al senyor Fibla que coneixia pel seu nom la majoria dels nois del futbol base, a qui poques setmanes abans de morir encara se’l podia veure al camp de futbol, que més enllà de la seva trajectòria vinculada al futbol ampostí va tenir també una intensa vida personal i, fins i tot, va arribar a marxar voluntari al front durant la Guerra Civil per defensar la República”.
Durant el ple de dilluns, els socialistes també van rebre el suport de tots els grups perquè es canviï la normativa específica que regula les activitats ramaderes i concretament la de bous braus perquè “es permeti l’assistència de persones no vinculades a l’explotació perquè puguin observar com es duen a terme les tasques diàries i de maneig dels animals”. Espanya ha destacat que aquest fet permetria continuar amb l'activitat turística que es realitzava i a la vegada incidir positivament en l'economia dels municipis. Per això ha insistit en que s'aturin tots els expedients sancionadors en curs i no se n'obrin de nous. 
Un altre punt important que es va tractar va ser l’adjudicació definitiva el transport urbà, un punt que havia quedat sobre la taula el ple passat a petició del PSC per explorar alguna via jurídica que permetés reiniciar l’adjudicació del servei, que malauradament el secretari municipal en funcions no considera possible. “Aquest fent, conjuntament amb l’anunci que l’empresa perdedora pensava recórrer l’adjudicació davant la Generalitat i el fet que totes dues empreses tenen contractats treballadors d’Amposta han motivat la nostra abstenció, tot esperant la resolució de la Generalitat”, ha exposat Espanya.
Quant a la moció que demanava l’aplicació de la Llei estatal respecte al règim d’incompatibilitats d’alguns funcionaris municipals, el grup Socialista seguint el posicionament que va exposar el juny de l’any passat, es va abstenir. “Estem davant d’un conflicte competencial entre administracions que acabarà al Tribunal Suprem i que la sentència ferma tardarà anys en produir-se. No obstant, està clar que a CiU li interessa aplicar la Llei catalana menys restrictiva respecte una segona activitat privada dels funcionaris, fins i tot en contra del criteri de la secretaria municipal expressat en un informe molt clar”, ha reiterat Espanya que ha subratllat que “la part positiva de tot això és que molts treballadors municipals que havien estat exercint una segona activitat sense autorització, per fi han regularitzat la seua situació a nivell legal.
Finalment, en l’apartat de precs i preguntes, Ferré va reconèixer al grup Socialista que les Galeries Comercials, Amposta Ciudad Futuro, sortiran en breu a subhasta judicial després d’una suspensió de tipus tècnic i a instàncies de la mateix entitat bancària, ja nova propietària de les instal·lacions.
En un altre ordre de coses, durant el ple de dilluns el grup Socialista va voler que constés en acta el reconeixement a la tasca realitzada per Encarna Ferrer Provinciale, com alcaldessa pedània del Poble Nou durant 27 anys, després que hagi renunciat al càrrec. Els socialistes consideren que el seu relleu s’hauria de fer mitjançant votació popular “que reflectiria millor la voluntat i pluralitat dels veïns del Poble Nou que no pas mitjançant un decret d’alcaldia, ja que el dret a decidir comença pels representants més propers”.
 

divendres, 25 d’abril del 2014

Francesc Miró: “Representem el canvi serè, responsable i seriós que necessita Amposta”

Entrevista al candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta publicada a la revista de l'agrupació local Quatre Cantons
“Tinc 53 anys i una àmplia experiència en l’àmbit
municipal. No entenc la política si no és estar al costat de la gent les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Les prioritats a Amposta són fomentar
polítiques econòmiques per generar treball, estar al
servei de les persones i recuperar el nostre lideratge a les Terres de l’Ebre”
.
Francesc Miró


Francesc Miró és el candidat del PSC a Amposta a les eleccions municipals de 2015 després que així ho aprovés l’assemblea local de l’agrupació socialista el 4 d’abril passat. Miró és alcalde de Godall des del 1999 i diputat provincial des del 2007. Va ser regidor a l’Ajuntament d’Amposta i ha regentat durant molts anys un establiment a la ciutat. És primer secretari del PSC del Montsià i membre del Consell Nacional de la Federació de Municipis de Catalunya. Nascut al 1960, és pare de dos fills.
Quatre Cantons: La teva àmplia experiència en l’àmbit municipal i la defensa del món local és un dels aspectes que més s’han destacat des que vas ser escollit candidat a l’alcaldia d’Amposta.
Francesc Miró: La política local és fonamental perquè és des dels ajuntaments des d’on més podem fer per ajudar els nostres veïns i veïnes, una proximitat que permet destinar els recursos allà on són més necessaris. Per això cal aconseguir que no prosperi la reforma de l’administració local del govern del PP que deixarà als ajuntaments sense competències, una prestació de serveis que és fonamental sobretot en una situació de crisi com l’actual.
QC: Durant aquests darrers dies has insistit molt en la necessitat d’un canvi serè
FM: Apostem per un canvi que ha de ser serè, responsable i seriós. I aquest canvi passa per estar al costat de les persones, al seu servei. Amposta té prou recursos per ajudar a les persones en situacions tan problemàtiques que estem patint com són l’atur,l’exclusió social, la pobresa energètica, els desnonaments...
QC: Quines són les principals prioritats per construir aquesta alternativa?
FM: Les prioritats són sobretot generar les polítiques econòmiques necessàries que creïn ocupació, pensant en la ciutadania en general, però especialment en els nostres joves que, tot i ser la generació més ben preparada, han de marxar fora per guanyar-se la vida. Volem que no hi hagi cap ciutadà sense la seva oportunitat i en això esmerçarem tots els esforços. I també és fonamental que Amposta recuperi el lideratge que malauradament ha perdut per activar el conjunt de les Terres de l’Ebre.
QC: Com afrontes aquest repte?
FM: És un compromís amb els ampostins i ampostinesque afronto amb molta il·lusió i ganes de treballar, amb el convenciment que aportaré la meva experiència a l’àmbit municipal per liderar l’alternativa serena que necessita Amposta després de gairebé 28 anys de govern de CiU. Per això és necessari treballar en equip, per engrescar a la ciutadania i fer possible el canvi, en què tots i cadascun som necessaris, en què la principal premissa és perseverar en donar resposta a les inquietuds de la gent. El nostre és un compromís amb les persones, perquè tinguin un present digne i un futur millor.

Gerard Vergés, l’home i el poeta

Article d'Enric Roig, arquitecte, regidor i candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa
Jo sóc aquell que em dic Ròmul, romà
de gest cansat i irònic, pensatiu,
de perfil encunyat a les monedes.
M’agraden Mahler, Mozart sobretot.
I el silenci dels astres. Tinc mil anys.
No us contaré la coneguda història
ni us descriuré el paisatge on he viscut:
aquell riu ample, amb tarongers florits,
i, més amunt, la terra roja i dura
d’oliveres i vinya, el cel d’estiu
com la fulla esmolada d’una espasa.
I a prop la mar, la mar que tant estimo.
Permeteu-me començar aquestes ratlles amb un fragment de L’ombra rogenca de la lloba, sense dubte una de les obres més conegudes de Gerard Vergés, tristament desaparegut el passat Dia de Sant Jordi. A banda de la meva coneixença del Gerard Vergés escriptor, he tingut la sort de conèixer personalment Gerard Vergés, per ser pare d’uns amics meus i amb els quals he compartit professió, viatges, aficions, alegries, desgràcies, però sobretot amistat. Gràcies a ells he pogut percebre una altra visió del Gerard Vergés pare, farmacèutic, professor, erudit, col·leccionista d’art o fumador, una de les seves grans passions.
Hem de reconèixer i agrair a Gerard Vergés tot el llegat que ens ha deixat gràcies a la seva trajectòria com a poeta, assagista i traductor, que el va portar a ser un dels grans referents de la cultura i la literatura catalana: guanyador del premi Carles Riba per L’Ombra Rogenca de la Lloba, del premi Serra d’Or per la seva traducció dels sonets de Shakespeare, del premi Josep Pla per Tretze biografies imperfectes, fundador, amb el seu gran amic, avui ple de dol, Jesús Massip, de la revista Gèminis, clar mereixedor de la Creu Sant Jordi i de la Medalla d’Or de la Ciutat de Tortosa.
Hem de reconèixer i reivindicar avui també la seva trajectòria personal. Home generós, atent i obert, sempre disposat a col·laborar i a cedir els seus coneixements i la seva obra. Recordo, entre altres, com l’any 2011, precisament amb motiu de la Diada de Sant Jordi, en fer una reedició molt especial de 1.000 exemplars de L’ombra rogenca de la lloba, en paper verjurat i amb coberta de paper vegetal, Gerard Vergés ens va agrair la sensibilitat amb què ho havíem fet, quan tot l’agraïment era nostre per haver-nos donat l’oportunitat de fer-ho. Elegància, cortesia i generositat que eleven l’intel·lectual a categoria de geni.

Ara Gerard Vergés, l’home i el poeta, el pare i l’escriptor, el mestre i el columnista, el farmacèutic i el traductor, ens ha deixat després d’una llarga malaltia, que hem viscut de prop per la seva neboda, companya nostra. La seva figura, però, perdurarà per sempre, tant per la seva trajectòria i els seus escrits, com en la memòria dels qui el vam conèixer i amb qui vam poder aprendre. I com a punt i final a la seva vida literària i amb dol, quina millor manera d’anar-se’n que fer-ho el dia de Sant Jordi.
Moltes gràcies senyor Vergés, i com va dir el poeta
Després, la primavera va ser càlida,
Van florir les persones i les flors
Eren l’escuma blanca del paisatge.
Xisclaven els moixons.

dijous, 24 d’abril del 2014

El PSC lamenta la mort del poeta tortosí Gerard Vergés

Els socialistes destaquen que el seu llegat el converteix en un dels referents de la cultura i la literatura catalana
El PSC lamenta la mort del poeta tortosí Gerard Vergés, als 83 anys, ahir dimecres Dia de Sant Jordi. Els socialistes han destacat el llegat que deixa com a escriptor que l’han convertit en un dels referents de la cultura i la literatura catalana. Guanyador del premi Carles Riba per L’Ombra Rogenca de la Lloba, va traduir els sonets de William Shakespeare, entre moltes altres obres, i va ser un dels fundadors de la revista Gèminis. També va rebre la Creu Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Ciutat de Tortosa. Farmacèutic de professió, era membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.
Els socialistes traslladen el seu condol als familiars i amics i també al món de la cultura i la literatura de les Terres de l’Ebre i de Catalunya.

dimecres, 23 d’abril del 2014

El PSC proposa que el camp de futbol municipal d’Amposta porti el nom de Joaquin Fibla

Els socialistes també porten al ple de dilluns una moció de suport a les activitats que es duen a terme en les ramaderies de bous braus de les Terres de l’Ebre
Joaquin Fibla, el segon per la dreta, durant la seva participació al debat sobre la Guerra Civil
El grup municipal del PSC a l’Ajuntament d’Amposta proposarà al ple de dilluns que el camp de futbol municipal d’Amposta porti el nom de Joaquin Fibla Maigi, que va morir el passat 30 de gener als 91 anys i que va dedicar tota la seva vida professional a la conservació i millora de les instal·lacions del camp de futbol en qualitat de treballador. “Creiem que és de justícia reconèixer els més de seixanta anys d’intensa i fructífera dedicació del senyor Fibla al futbol de la ciutat d’Amposta”, ha assenyalat el portaveu del grup, Antoni Espanya que ha recordat que la seva feina va ser vocacional i va saber compaginar “aquesta activitat amb la tasca d’entrenador de molts equips del futbol base, amb un compromís ferm per la formació personal i esportiva dels joves”. Els socialistes també han destacat la seva trajectòria personal i concretament la seva participació com a voluntari a la Guerra Civil en defensa del govern de la República. Així també han recordat que Fibla va tenir l’oportunitat de participar a finals del 2013 en una taula rodona al Museu de les Terres de l’Ebre sobre els fets ocorreguts a Amposta durant la guerra explicant les seves vivències.
D’altra banda, els socialistes també porten al ple de dilluns una moció de suport a les activitats que es duen a terme en les ramaderies de bous braus de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, insten a donar suport a la iniciativa d’algunes ramaderies de “diversificar la seva font d’ingressos i obrir les seves portes al públic perquè es pugui veure l’activitat que es duu a terme” i demanen “que s’aturin tots els expedients sancionadors en curs i no se n’obrin de nous”. Espanya ha recordat que es tracta d’una activitat centenària que cal preservar a la vegada que incideix positivament en l’economia dels municipis on es realitza.
 

dijous, 17 d’abril del 2014

El PSC alerta de l’obsessió transvasista de CiU i PP darrere la proposta del Roine



Sabaté, que ho portarà al ple del Senat dimarts, recorda l’oposició dels socialistes a aquest projecte per motius mediambientals, jurídics i econòmics i reitera l’aposta per les dessaladores


Els socialistes de l’Ebre han reiterat avui la seva oposició a un possible transvasament del Roine després que PP i CiU hagin tornat a ressuscitar aquesta opció arran d’una reunió entre el ministre Arias Cañete i el conseller Santi Vila, un transvasament que ja va ser descartat pel govern de Rodríguez Zapatero amb un informe que assenyalava que no era sostenible des del punt de vista mediambiental, jurídic i econòmic. El senador Joan Sabaté traslladarà al ple del Senat la preocupació del PSC sobre aquest tema preguntant al govern espanyol sobre si s’està estudiant amb el govern català aquest transvasament fins a les conques internes de Catalunya i opcionalment fins a les conques del Xúquer i Segura. 

El dirigent socialista i portaveu a la Ràpita, Josep Pitarch, ha lamentat que la reunió entre Cañete i Vila, que ha titllat de maniobra de distracció, va acabar resultant un acord per estudiar aquest transvasament quan el motiu que l’havia provocat era el pla hidrològic de conca i l’insuficient cabal ecològic per al tram final de l’Ebre. “Ens trobem de nou que CiU i PP tiren per la via transvasista sense tenir en compte els criteris de la Nova Cultura de l’Aigua”. A més, ha alertat que aquesta proposta, com el mateix Cañete va arribar a admetre, té com a objectiu beneficiar les grans constructores.
 
També el senador i dirigent socialista Joan Sabaté ha ironitzat sobre el fet que “el govern català i espanyol sí que saben posar-se d’acord de seguida en un tema tan important com és el transvasament del Roine”. Davant d’aquesta proposta, els socialistes han tornat a reiterar el seu compromís amb els postulats de la Nova Cultura de l’aigua que van motivar al govern de Jose Montilla a posar en marxa les dessaladores del Tordera i del Llobregat.  Més enllà del compromís mediambiental, Sabaté també ha volgut deixar constància que les dessaladores són una opció més econòmica que no pas aquest transvasament a banda que es tracta d’una inversió ja realitzada front als 4.000 milions d’euros que costaria el nou projecte.  

El senador socialista ho ha exemplificat recordant que la del Tordera pot arribar a produir 80 hm3 per any d’aigua dessalada mentre que la del Llobregat, 60 hm3. Quant al cost,  que variaria en funció dels índexs de funcionament, per un metre cúbic d’aigua de la dessaladora es pagaria en el major índex 1,30 euros mentre que pel metre cúbic de l’aigua del transvasament del Roine el cost s’elevaria a 1,67. Al 50% el cost de dessalar seria d’1,55 mentre que se’n pagarien 2,24 pel Roine, i al 25%, el cost del m3 provinent de la dessaladora seria de 2,65 front als 4,10 del transvasament. 

Sabaté, ha recordat, a més que el transvasament del Roine no soluciona el problema dels cabals ecològics. En aquest sentit, ha tornat a reclamar de nou la retirada del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre.